Rengöring och putsning
Det är viktigt att skilja på rengöring (borttagning av smuts) och putsning (borttagning av oxider). Till exempel så är mässing en legering av zink och koppar. Dirigold (Dirilyte) är en legering av koppar och aluminium. Det är inte bra att använda alltför starka medel för då riskerar man att zinken eller aluminiumet löses upp i ytskiktet och det blir mest porös koppar kvar, ett matt föremål med en mer rödaktig färg blir resultatet.
Mässing och koppar
Ytan på mässing, koppar och dirigold är känslig för föremål med repande och slipande verkan samt vissa putsdukar och svampar. Använd en mjuk trasa vid putsning samt putsmedel med en polerande verkan. Jag använder ofta ett putsmedel som heter Bistro med anjontensider i. Luftens påverkar metaller som koppar och mässing och om dessa inte putsas mörknar de mer eller mindre långsamt genom tiden på grund av denna påverkan. Patina kan man kalla det och förändringen kan vara vacker.
Fett
Flyttar man mässingsföremålet ofta är ytan påverkad av fetter (fingeravtryck, stearin, etc.) eller andra frätande ämnen vilket på längre sikt ger skador som är svårare att putsa bort. Det gäller speciellt i fuktiga miljöer. Om man ser att det uppstått en påverkan fläckvis, med tydliga och mörkare eller ärggröna fläckar, kan det vara bäst att putsa bort fläckarna eller putsa hela mässingsytan.
Stearin
Stearin och fett kan först sköljas av med hett vatten och sedan putsas med mjuk trasa, så som ovan. Om mässingsljusstaken är liten kan man använda frysning för att ta bort stearin. Vintertid kan man ställa ut stearinkladdiga mässingsljusstakar för att enklare få bort stearinet. Användning av slipmedel, borstar, stålull, ”skotch brite” etc. avråds från då de ger repor.
Recept
Här följer ett recept för att putsa ljusstakar och andra föremål av koppar och mässing skinande blanka med 1 msk ättika 24 %, 2 msk salt och en mjuk trasa. Blanda ättika och salt till en smet. Doppa trasan i smeten. Gnid lätt på kärlen, ljusstakarna eller ditt föremål. Använd ljummet vatten för att skölja bort allt ordentligt. Torka därefter omedelbart torrt med en ren trasa.
Elektrolytiska metoden
- Lägg aluminiumfolie i botten på en balja eller större form.
- Strö över lite bakpulver.
- Där placerar du de föremål av silver eller koppar som du vill rengöra.
- Täck med mera bakpulver.
- Häll över kokhett vatten.
Det börjar bubbla och det är karbonaten som avger kolsyra när den förenas med vatten. - Vänta tills vattnet har svalnat.
- Lyft upp de nu rena föremålen och skölj dem med vatten.
Lämna ett svar