Formgivning

fananJag har alltid tyckt om att forma och skapa med händerna. Ända sedan barnsben höll jag på att formge och tillverka saker, både på papper i form av skisser eller som modeller i trä eller lera. Inget va så roligt och fick tiden att rusa som att få skapa något. Ibland kan akvareller och kritor ge extra utryck åt en skiss över ett tänkt smidesprojekt. Även datorn har en roll i dagens skapande och ger nya utmaningar i presentationen av hantverket.

Vill du vara med och forma och skapa din egen unika lösning av smide och metallhantverk till din egen eller organisationens, fastighet, villa, lokal, trädgård eller utsmyckning. Då är du mer en välkommen att kontakta mig så kan vi gemensamt "ta fram" vad just du vill ha och hur det skall passas in, oavsett om det är ett staket, en grind, en ljusbärare eller ett fat i järn eller mässing!

 

 

Användarbetyg:  / 0
Träffar: 5607
Skriv ut

räcke i smideKonstsmide för mig är att skapa smide med konstnärlig och hantverksmässig kvalitet. Med smide och konstsmide menar jag att varje smidesalster eller smidesverk är mer eller mindre unikt. Det blir därför oftast exklusivt och mycket personligt smide. Konstsmide skapat av mig ger en kontakt och ett personligt uttryck som förmedlas genom kunnande inom hantverket och konsten att smida,

 

Ofta, men inte alltid, värmer jag materialet i ässjan för att kunna smida det varmt. Järn är det vanligaste materialet men även mässing, koppar, silver och glas kan ingå. Konstsmide kan vara olika produkter som inredning, räcken, skålar, ljusstakar, gravkors, hyllor och liknande. Har man ett eget kännetecken, en logga eller något annat som skall framhävas kan det enkelt smidas in och ges ett framträdande inslag. Jag hjälper gärna till med ritningar och skisser och ser fram emot att får realisera dina idéer.

 
Tillsammans skapar vi exklusiva och specialdesignade smidesprodukter efter era individuella mått, tankar och erfarenheter. Ett vackert smide eller en smidesprodukt i järn blir ”tidlöst” och överlever de flesta trender.
 
Användarbetyg:  / 0
Träffar: 10086
Skriv ut

gravkorsGravkors i smide eller smideskors i järn är vanligt i vissa delar av Sverige. På västkusten är det ofta granit som använts till gravstenar men fler och fler inser att ett modernt eller klassiskt gravkors i smide pryder en gravplats väl. En gravvård är ju ett minnesmärke placerad vid just en grav men behöver inte av tradition vara gjord av sten. Även detaljer som ett kors eller en symbol kan göras i smide och själva graven kan vara av annat material. Har man ett eget kännetecken, en logga eller något annat som skall framhävas kan det enkelt smidas in och ges ett framträdande inslag. Jag hjälper gärna till med ritningar och skisser och ser fram emot att får realisera dina idéer.

 
Tillsammans med dig som kund skapar vi exklusiva och specialdesignade smidesprodukter efter era individuella mått, tankar och erfarenheter. Samarbetet med kund kombinerar vi med vår mångåriga erfarenhet av smide med dina idéer och önskemål, vilket resulterar i smidesalster som ligger i framkant och med dagens trender inom design, material och gravkors. Ett vackert gravkors i smide eller ett smideskors i järn blir ”tidlöst” och överlever de flesta trender.
 
Ekshärads kyrko...
Ekshärads kyrkogård
Ekshärads kyrko...
Ekshärads kyrkogård
Traditionellt gravkors från Ekshärad Traditionellt gravkors från Ekshärad
   
 

 

 
Användarbetyg:  / 0
Träffar: 7743
Skriv ut

räcke i smideGenom åren har jag tillverkat flera olika typer av ljusbärare och andra ljusstakar i smide eller konstsmide för kyrkor i och omkring Göteborg och Västra Götaland. Att smycka det offentliga rummet som en kyrka, bank, butik, restaurang eller en samlingslokal med konstsmide eller smide tillhör konstsmedens mer unika ibland vanliga uppdrag.  Ingen ljusbärare är den andra lik och tillverkning sker efter beställning och kunden har stor möjlighet att delta och påverka arbetets resultat. Detta ger smidet en modern formgivning i svensk design som passar in i den offentliga miljön och dess arkitektur. 

Smidet blir utfört som traditionellt metallhantverk i järn, rostfritt stål, koppar och mässing . Det man ofta smider är ljusstakar, ljusbärare för andaktsljus, dopljusstakar, symboler, gravkors, ljusstakar, lyktor, skulpturer, fat, ljuskronor, grindar, räcken och staket. Vanliga ytbehandlingsmetoder är bränning med linolja, linoljebränning och vaxning. Blåanlöpning och lackning med saponlack, så kallad japanlack, ger en vacker yta om framhäver smidet i arbetet.

 
Text och Foto 2010 © Johan Sangberg
Läs mer: Ljusbärare
 
Annons

Möbler från Svenssons i Lammhult

Annons

Design och inredning från Lagerhaus

Galleri formgivning

Mer intressant om formgivning

Konstsmide
Konstsmide för mig är att skapa smide med konstnärlig och hantverksmässig kvalitet. Med smide
5607
1
Gravkors
Gravkors i smide eller smideskors i järn är vanligt i vissa delar av Sverige. På västkusten
10086
0
Ljusbärare
Genom åren har jag tillverkat flera olika typer av ljusbärare och andra l
7743
0