Inredning

grindAtt kombinera olika material inom smide ger oftast vackra kontraster och inom inredningsområdet finns det mängder av utmaningar för en smed. Vanligare arbeten i smide är grindar och räcken medans ett vinställ i vinkällaren hör till det mer ovanliga som dock kan bli mycket vackert i rätt utförande. Ljusstakar för stearinljus är väl det som de flesta förknippar med smide, men en vackrare och unikt är ju en egenhändigt utformad elektrisk lampa i handsmitt järn, rostfritt stål och polerad mässing.

Jalusier och andra avskärmningar utförs också i järn och ger ett exklusivt hem det där lilla extra! Ett vackert bord i glas eller ek blir riktigt rustigt med ett underrede i grovt smitt järn. Smide som inte skall vara utomhus kan ges en vacker lyster genom linoljebränning och vaxning enbart, eller så får det lyster av polerad grafit.

 

Gamla Stan Stockholm och Köpmangatan - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Användarbetyg:  / 1
Träffar: 2628
Skriv ut

phoca thumb l 2014-02-05 07.59.13
Till galleriet 

I Stockholm och Gamla Stan har jag precis skissat och designat några inbrottsgaller. Allt är en blandning av gammalt och nytt. En industriell form med sammanfogningsteknik genom nitning. Kollegan Janne Hansson från Värmdö kommer att utföra smidet under de närmaste månaderna.

Gamla Stan hette fram till 1980 Staden mellan broarna och är Stockholms historiska centrum uppbyggt på Stadsholmen. Gamla är Stan dessutom en av Europas bäst och största bevarade stadskärnor från medeltiden och en av Stockholms främsta attraktioner. Här grundades Stockholm år 1252.

Hela Gamla Stan med intilliggande Riddarholmen är ett myllrande och promenadvänligt museum, fyllt av sevärdheter, attraktioner, restauranger, caféer, barer och butiker. Gamla Stan är också populär för den som söker konsthantverk, kuriosa och souvenirer. De smala, vindlade kullerstensgränderna med hus i alla gula nyanser har bidragit till Gamla Stans fantastiska karaktär. Bakom fasaderna kan man fortfarande finna källarvalv och kalkmålningar från medeltiden.

Stadsdelen Gamla Stan har en innehållsrik historia, och har tjänat som både syndens näste, avrättningsplats och platsen för storslagna kungliga bröllop. Att vandra genom dess gränder är att förflytta sig genom historien.

Stortorget i Gamla Stan var förr stadens hjärta, här fanns Rådhuset och även Sveriges första apotek låg just här (öppnat 1575) och en av stadens brunnar fanns här - Stortorgsbrunnen. Idag står den åter på plats men fungerar inte. På torget hölls också torghandel men det var också platsen för ond bråd död. På Stortorget ägde Stockholms blodbad rum i november 1520 då flera personer avrättades här.

Köpmangatan i Gamla Stan är Stockholms tidigast belagda gatunamn. Sannolikt har det uppkommit av att köpmän under medeltiden hade sina salubodar här. Köpmangatan utgjorde på medeltiden den huvudsakliga förbindelselänken mellan Stortorget och det utanför stadsmuren liggande Fiskartorget, som var det största torget och ett speciellt köpmantorg i medeltidens Gamla Stan.

 


Visa större karta

 
Användarbetyg:  / 0
Träffar: 5790
Skriv ut

Ljusstake att värma och lysa upp med eller som ren dekoration. En enkel ljusstake för stearinljus eller en mer monumental ljusstake för sju ljus passar in i kyrkor, hus med stora öppna planlösninar eller herrgårdar. I Jonsereds kyrkan finns idag nio stycken ljusstakar i smide, en i varje fönster, som jag ritade och smidde. Dessa är helt handsmidda, nitade och linoljebrända som ytbehandling

 

 

Ljusstake till Jonseredskyrkan
Ljusstake
Ljusstake
Foto 2010 © Konstsmed Johan Sangberg

 

 
Användarbetyg:  / 0
Träffar: 7855
Skriv ut

En ljuskrona är en större, vackert utarbetad takkrona för ljus. Eftersom jag arbetar i järn blir mina ljuskronor oftast av smide. Fördelen med att beställa en ljuskrona i smide av mig är att du kan få den precis som du vill. Det går att beställa en ljuskrona med endast ett ljus i likaväl som det går att beställa en för 10 ljus. Form och design är viktigt och har man egna ideer eller tankar om hur en ljuskrona skulle kunna se ut hjälper jag till att realisera detta åt dig. Ljuskronor för stearinlju är vackra och värmer dessutom upp i ett rum. Det ger en stämningsfull belyslning i hus och hem.

Lampett
Lampett
Lampett
Lampett
Lampett
Lampett
Lampett
Lampett
Lampett
Lampett
Lampett Ton
Lampett Ton

 
Användarbetyg:  / 0
Träffar: 6353
Skriv ut

smidesbordBord är vanliga inredningsdetaljer i vårt boende och genom åren har en del bord skapats i smide. Ibland mer eller mindre konstnärligt utformat. Då och då blir det väldigt strikt och mer raka linjer som kontrast till andra inredningsdetaljer i bostaden.

 
En gammal dörr, en glasskiva, en trästock i ek är något av det som fått underreden i konstsmide gjorda av mig och det är alltid ett nöje att leverera dessa ”skapelser” som ju kunden är upphovsgivare till. Kunden har hittat någon eller sett något i en vara eller detalj som skulle kunna bli ett bord att placera på en speciell plats i boendet. Ofta är det själva underredet som tillverkas i järn.
 

Bildspel från Galleri

Foto 2010 © Johan Sangberg
 
 
Välkommen att beställa ditt speciella bord att försköna ditt boende med.

 

 

Sida 1 av 2

Annons

Möbler från Svenssons i Lammhult

Annons

Design och inredning från Lagerhaus

Galleri inredning

Mer intressant om inredning

Ljusstake
Ljusstake att värma och lysa upp med eller som ren dekoration. En enkel ljusstake för stearinlj
5790
0
Bord
Bord är vanliga inredningsdetaljer i vårt boende och genom åren har en del bord skapats i smid
6353
0
Ljuskrona
 Ljuskrona är en större, vackert utarbetad takkrona för ljus. Så definieras ljuskrona en
15155
0
Smidesräcke
Smidesräcke till balkong, trappa eller trädgård är hållbara och nästan underhållsfria. Ett
10253
0