Senaste Nytt

Så ofta jag hinner skriver jag lite artiklar eller tar kort på olika smide. Det dyker upp här och på twitter bl.a. Fotografering är min hobby och det kommer att finnas inslag av det också.

Lampett i mässing - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Användarbetyg:  / 1
Träffar: 1052
Skriv ut

En lampett i mässing där själva ljushållaren gått av fick lagas genom lödning. Lövformen och en del anordningar på baksidan skvallrar om att lampetten troligen ingått som en del av en ljuskrona. Efter lödning och polering blev den guldglänsande igen.

Lampett i mässing

 

 

 
Femarmad kandelaber i mässing - 5.0 out of 5 based on 3 votes
Användarbetyg:  / 3
Träffar: 1495
Skriv ut

Kandelaber i mässing och barockstil som trillat från hög höjd och blivit väldigt krokig. Den femarmade ljusstaken var stämplad i botten på insidan av foten. I en ring stod det Scandia 1833 B11 med en kungakrona inuti. Misstänker att ljusstaken då är tillverkad av Scandia i Karlshamn och att modellen eller är B11? I vilket fall var ljusstaken inte lackad vilket mässing av modern snitt oftast är. Delarna rätades ut och ljusstaken polerades till ett blankt nyskick. Jag tycker den blev väldigt vacker och blänker som ”guld”.

 

Kandelaber Massing 5armad

 

Kandelaber Massing 5armad

 
Ljuskrona av Holmström i mässing - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Användarbetyg:  / 1
Träffar: 1641
Skriv ut

Ljuskrona i mässing som fått lite skavanker reparerad och polerad. Ljusstaken är stämplad Holmström. Lars Holmström i Arvika gjorde arbeten för Svenskt Tenn bland annat.

Holmström Mässing

Lars August Holmström var en svensk konstsmed född i Kilafors. Lars är främst känd för sina armaturer och ljusstakar. Han var bland de konsthantverkare som startade Arvika Konsthantverk och har smitt dess butiksskylt i järn och mässing. Källa: Bukovskis

På Wikipedia kan man läsa lite mer om Lars Holmström.

"1925 deltog Lars Holmström i Parisutställningen och slog igenom där med ljusstakar och ljuskronor och även med arbeten i silver. Han finns omnämnd i franska konsttidskrifter där hans verk betecknas som mästerliga konstverk. Han hade en stark känsla för materialet, något som han delar med värmländska hantverkare i allmänhet. Lars har gjort armatur och sakrala kärl till många kyrkor, bl.a. i Göteborg, Kalmar, Stockholm, Uppsala samt till inte mindre än 57 kyrkor i Värmland. Han har gjort altarkorset i Björneborgs kyrka och tillsammans med C-G Ericsson mässingsljuskronorna i Trefaldighetskyrkan, Arvika."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lars_Holmström

 
Tennljusstakar från Svenskt Tenn - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Användarbetyg:  / 1
Träffar: 1362
Skriv ut

Ett par snygga kandelabrar från Svenskt Tenn i tenn. Stämplade "Svenskt Tenn E L L I8". Mer i Galleriet under inredning. Tillverkade i Eskilstuna av AB Lundin & Lindberg.

Kandelaber Svenskt Tenn

 
Dirigold - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Användarbetyg:  / 1
Träffar: 2461
Skriv ut

Dirigold som material till ljusstakar har använts här. Det var en treamad guldliknande ljusstake som gått sönder. Foten hade trillat av och den behövde repareras. Dirigoldljusstakarna kom i par och hade en säregen design. Dirigold har jag aldrig träffat på tidigare men det består tydligen av koppar, aluminium och något okänt material.

Dirigold är en legering av 90 % koppar och ca 10 % aluminium och som sagts tidigare spår av andra hemliga metaller. Det finns en del att läsa om Dirigold på wikipeida.

phoca thumb l bild 2015 12 22 14 27 35

 

Mer bilder på dirigold trearmade ljusstakar i galleriet, reparera och vårda.

Läs mer: Dirigold
 
Mässingslampa Bergboms OMI - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Användarbetyg:  / 1
Träffar: 1722
Skriv ut
 

Sida 1 av 11

Annons

Möbler från Svenssons i Lammhult

Annons

Design och inredning från Lagerhaus