Användarbetyg:  / 0
DåligtBra 
Träffar: 6751
Skriv ut

Konstsmide det är att smida medans järnet är varmt och det är själva grunden för mitt uttryckssätt, vare sig det resulterar i ett bruksföremål eller en skulptur i smide. Smeden utnyttjar inte bara ett av de fyra elementen, elden, utan samtliga fyra, järnet ur jorden, vinden i ässjan och vattnet för kylning.

Men just elden tillsammans med hammare och mänsklig kraft kan forma det " livlösa " järnet. Varje märke eller avtryck i en varmsmidd detalj representerar därför de fyra elementens underkastelse av mänsklig skaparkraft. Detta att ta en obearbetad metallbit, stoppa in den i elden och forma om den till något som skissats eller bara tänkts är en fantastisk upplevelse, kanske som när en musiker skriver och spelar ett eget stycke musik. Konstsmide handlar om detta. Att smida och skapa i smedjan som smeder alltid gjort och gör.

 

phoca thumb l wave1

 

I smedjan skapas alstren. Ideér har stötts och blötts i tanken och på skisser. Ibland gör jag modeller i andra material. Riktigt stora saker gör jag mindre modeller av i skala. Doften av svavel och kol vävs samman med värmen från ässjan. Det blir ibland tungt och svettigt, men det är det värt när det färdiga konstverket står där i all sin prakt. Det är så vacker smideskonst kommer till. Välkommen att kika runt på sidorna och har du några frågor så tveka inte att skicka ett meddelande eller ring.

Annons

Möbler från Svenssons i Lammhult

Annons

Design och inredning från Lagerhaus