Utsmyckning

inredningSmide och metaller gör sig utmärkt i miljöer som kräver volym. Stationshus, kyrkor och badhus är platser där man ofta kan se vackert smide som både utsmyckning och funktion. I många fall kan det handla om rena konstverk och skulpturer utförda av smeden med formgivare eller konstnär tillsammans.

 

 

Skickliga smeder är ofta sina egna designers och kan på uppdrag utföra konstnärliga utsmyckningar på offentliga platser. En entré till ett företag som smyckats med metallhantverk och smide ger ett gediget och grundligt välkomnande. Besökaren välkomnas med ett praktfullt utfört hantverk som kommer att vara i många år. I kyrkor är det ofta en kombination av funktion (ljusbärarer) och utsmyckning som uppnås och flera kyrkor har smyckats med ljusbärare genom åren.

Mer i Galleriet

Användarbetyg:  / 0
Träffar: 3897
Skriv ut

Utsmyckningen av Maria Kyrka (Fd. Fattighuskyrkan) innefattar en väggskulptur. En PAX symbol (fredsymbol) kombinerad med en liljekonvalj representerar både kärlek, fred och glädjens återkomst. Symbolerna i skulpturen smiddes ut i järn och kan ses inne i kyrkan alldeles emot Ullevi i Göteborg. Detta är skissen och akvarellen jag gjorde för att visualisera själva skulpturen innan verket kom till i smedjan.

Detta är en akvarell som jag själv tycker mycket om att se på. Att måla och skissa är en nödvändighet för att skapandet skall bli tillfredställande. Det är dessutom tidsbesparande att göra skisser, modeller, akvareller och annat innan man smider i smedjan. Då vet man när man står framför ässjan och städet exakt vad det är man tänkt sig och arbetet går ”smidigt”.

 
Användarbetyg:  / 0
Träffar: 4757
Skriv ut
gesällprov i smideSkulptur Göteborg i smide är mitt gesällprov som jag genomförde som elev på Stenebyskolan 1976. Efter tre års studier infann sig fjärde och sista året på konstsmidesutbildningen på Stenebyskolan och jag skulle göra mitt gesällprov och bli gesäll i konstsmide. Vad skulle man smida ihop då och vad skulle det bli för något?
 
 
Min hemstad Göteborg låg mig varmt om hjärtat men jag bodde i Dalsland och Dals-Långed. Iden föddes om att göra en skulptur ”Göteborg”. Nu skulle detta smidas och det fick inte heller användas svets så uppdraget blev av graden ”svårt”. Inngen hade ju ej heller sett denna skulptur innan så den kom till i min fantasi. Här skulle dock allt ned på ett papper först i form av en ritning. Tre dimensioner va inte lätt att sätta ihop i tanken och på ett papper, jag saknade då både dator och CAD system.
 
Foto 2010 © Konstsmed Johan Sangberg Foto 2010 © Konstsmed Johan Sangberg Foto 2010 © Konstsmed Johan Sangberg
 
Flera besök i hemstaden Göteborg och insamling av motiv samt skisser av olika byggnader resulterade i en idéskiss som senare efter flera månaders arbete vid ritbordet resulterade i en ritning som väl beskrev skulpturen i konstsmide och hur den skulle sättas ihop.
 
Det blev sedan dags att smida ihop gesällprovet efter ritningen och alla detaljer måste finslipas. Det va flera olika moment att ta reda på och just ordning på hur man utförde smidet och hur jag monterade delarna innebar stor tankemöda. Det va mycken tillverkning av ”sättar” som användes för att skapa detaljer i byggnaden som fönster och dörrar. Träden innebar mer ”vanligt smide” och sammanfogningar gjordes med nitar, synligt och dolt, samt med lödning och skruv. 
 
Bildspel Gesällprov Göteborg
There is no image or category is unpublished or not authorized
 
Efter flera hundratals timmar var det dags att linoljebränna och till slut vaxa skulptur och gesällprovet Göteborg. Mitt gesällprov var klart för granskning och det var en nervös väntan hos smidesmästarna i Stockholm innan resultatet meddelades till min belåtenhet. Jag blev med beröm godkänd och erhöll dessutom en speciell utmärkelse i form av en Silvermedalj. Det kändes verkligen skönt efter så många års arbete och ”brottning” med det vresiga stålet och järnet som man kunde tämja först i upphettat tillstånd!
 
 
Text och Foto 2010 © Johan Sangberg
 
 
 
Användarbetyg:  / 0
Träffar: 10485
Skriv ut

smidesgrind och räckeTrappräcke i smide är en bra start till att försköna ditt boende i lägenhet, villa eller fastighet. Trappräcke i järn kan vara både hela trappan eller delar av en trappa. Handledaren kan vara i trä eller smidd i stål och mässing. Som dekoration kan man få väldigt vackert handsmide som exklusivt beskriver just miljön där trappan är byggd. Sangbergkonstsmide tillverkar inga trappräcken som är lika varandra utan här kommer originalitet och egna idéer och design i första rummet. Trappräcken görs med fördel i konstsmide med konstnärlig och hantverksmässig kvalitet som passar in i miljön.

 

Bildspel från Furulundskolan

Foto 2010 © Johan Sangberg
 
 
Med smide och konstsmide menar jag att varje smidesalster eller smidesverk är mer eller mindre unikt. Det blir därför oftast exklusivt och mycket personligt smide där du som kund påverkar slutresultatet. Konstsmide skapat av mig ger en kontakt och ett personligt uttryck som förmedlas genom kunnande inom hantverket och konsten att smida. Ofta, men inte alltid, värmer jag materialet i ässjan för att kunna smida det varmt. Järn är det vanligaste materialet men även mässing, koppar, silver och glas kan ingå.
 
Har man ett eget kännetecken, en logga eller något annat som skall framhävas kan det enkelt smidas in och ges ett framträdande inslag. Jag hjälper gärna till med ritningar och skisser och ser fram emot att får realisera dina idéer.  Tillsammans med dig skapar vi exklusiva och specialdesignade trappräcken efter era individuella mått, tankar och erfarenheter. Ett vackert smide eller en smidesprodukt i järn blir ”tidlöst” och överlever de flesta trender samt förhöjjer fastighetens värde och skönhet. Välkommen att kontakta SangbergKonstsmide för kostnadsförslag eller bara att "bolla ideér".

 

 
Användarbetyg:  / 0
Träffar: 5560
Skriv ut

staketBalkong kan man ju ha både inne och ute. En avsatts eller fransk balkong kan med fördel smyckas med ett smidesräcke eller smidesstaket. Även detaljer som själva balkongräcket kan göras i smide medans själva balkongen kan vara av annat material. Har man ett eget kännetecken, en logga eller något annat som skall framhävas kan det enkelt smidas in och ges ett framträdande inslag. Inför tillverkningen besöker jag platsen för att mäta och fånga upp stämningar och designelement.

 
Oftast finns det en tanke eller idé som jag försöker fånga upp tillsammans med beställaren. Skisser och målningar görs för att ytterligare försöka beskriva det kommande balkongräcket i smide och vad för pris det kan handla om. Att utforma balkongräcket tillsammans med kunden är det mest optimala och kunden blir nöjd med sitt egna balkongräcke eller ”konstverk” i smide.  Jag hjälper gärna till med ritningar och skisser och ser fram emot att får realisera kundens idéer.
 
Tillsammans med dig som kund skapar vi unika och specialdesignade smidesprodukter efter era individuella mått och önskemål. Samarbetet med kund kombinerar vi med vår mångåriga erfarenhet med dina idéer och önskemål, vilket resulterar i smidesalster som ligger i framkant och med dagens trender inom design, material och heminredning. Ett vackert balkongräcke blir ”tidlöst” och överlever de flesta trender.
 

Räcke och staket i Kullavik

 

 

Sida 1 av 2

Annons

Möbler från Svenssons i Lammhult

Annons

Design och inredning från Lagerhaus

Galleri utsmyckning

Mer intressant om utsmyckning

Skulptur Göteborg Gesällprov
Skulptur Göteborg i smide är mitt gesällprov som jag genomförde som elev på Stenebyskolan 19
4757
1
Trappräcke
Trappräcke i smide är en bra start till att försköna ditt boende i lägenhet, villa eller fas
10485
0
Balkong
Balkong kan man ju ha både inne och ute. En avsatts eller fransk balkong kan med fördel smyckas
5560
0
Grindar i järn
Här kommer en artikel om grindar i trädgården att publiceras om någon dag eller två.
6102
0