Användarbetyg:  / 0
DåligtBra 
Träffar: 4980
Skriv ut
Skissa och rita är viktigt för att göra visuella bilder av vad det är man vill skapa. Utgångsläget för skissandet kan ha olika inriktningar. Ibland har man ett tomt vitt papper och en väldigt lös idé från en kund som vill ha en grind. Den skall då utöver att självklart kunna öppnas och stängas, vara fin. Fördjupar man tankegången så skall den dessutom passa in i miljön där den skall sitta.
 
Då får man kontrollera olika omgivningsfaktorer, finns det en stenmur eller ett trästaket att ansluta till? Vad har omgivningens arkitektur för inverkan och vilka material skall användas? Sedan kan man ju tänka att olika tankar från kunden skall kanaliseras in i skapandet. Gillar man mjuka former eller har en mer ”kantig” och stram uppfattning om sin grind. Vad gillar man för färger osv….
 
smedarbeid3
smedarbeid3
smedarbeid
smedarbeid
smedarbeid4
smedarbeid4
 
Inte helt ovanligt vad gäller skisser och att visualisera bilder är att det bara kommer ur en tanke. Jag så är det man ibland får en tanke utifrån någon man ser eller gör, eller sett och gjort. Det hela blir som den där schlagerplågan i musik som man gnolar på, fast är handlar det då om bilder i skallen typ. Man tänker och funder under det att man handlar, kör bilen eller bara tittar på TV. Förr eller senare måste man ju bara rita ner detta så det inte blir fullt i skallen, man måste bli av med en liksom. Det brukar ibland bli riktigt roligt. Här kan ju fantasin flöda fritt och materialvalen är fria. Att blanda mässing med rostfritt stål och svart järn ger dock mina favoritkontraster.
 
 
smedarbeidros1
smedarbeidros1
 
smedarbeidros2
smedarbeidros2
 
smedarbeidros3
smedarbeidros3
smedarbeidros4
smedarbeidros4
Tillverkning av ros.
Bilder ur boken Smedarbeid.
Tillverkning av ros.
Bilder ur boken Smedarbeid.
Tillverkning av ros.
Bilder ur boken Smedarbeid.
Tillverkning av ros.
Bilder ur boken Smedarbeid.
 
Här ser du en skulptur jag gjorde som för tanken till vind och rörelse. Jag kallar den ballong och den är smidd i vanligt järn, fyra olika grunddimensioner som fests högst upp. Själva ballongen består av plåtar i olika material som, mässing, rostfritt stål och järn, Dessa delar är i sin tur fastsatta med rostfri tråd. Hela skulpturen har ytbehandlats med vax och är cirka 1,6 meter hög. Glädjande så kan man se min skulptur i denna intressanta bok från Norge. Smedarbeid är en sprillans ny lärobok inom ämnet smide och konstsmide. Boken är skriven av min kollega Sjur Axel Person från Oslo.